Hotell Amsterdam

Boka ditt hotell i Amsterdam online

Hitta hotell i Amsterdam

Ta hjälp av HotellAmsterdam för att hitta det bästa boendet när du semestrar i Amsterdam

Boka hotell i Amsterdam

Det är enkelt och tryggt att boka hotell på Hotellamsterdam.nu

Ha en trevlig semester i Amsterdam!


Bra länkar

Hotell London

Guide om Holland
Övrigt om Amsterdam

Mat

Det finns många mycket speciella och traditionella maträtter i Amsterdam som det kan vara intressant att prova på. Här beskrivs ett urval av nederländska kulinariska läckerheter.

Matjesharing är en form av marinerad rå sill som kan kan köpa i gatustånd i Amsterdam. Denna fisk skall helst slukas hel tillsammans med lök och inlagd gurka. Om man har problem att få fisken att rinna ned i halsen kan man istället välja att få den lagd i ett bröd för att den skall vara enklare att inmundiga.

Gerookte Paling är en delikatess serverad med vitt bröd. Paling är ål som fångats i JJesselmeer och som sedan rökts.

Ost är något som holländarna älskar och vi känner naturligtvis till de kända ostsorterna Gouda och Edamer. Det finns också en annan ostsort som är mycket populär som vi kanske inte känner till så väl och den heter Friese Nagelkaas. Detta är en mycket smakrik kryddost.

Om man besöker en bar för att dricka en öl eller liknande kan det mycket väl hända att man också blir erbjuden Bitterballen. Detta är friterade köttbullar med en härlig knaprig yta.

Som förrätt kan man gärna välja att äta matjesill eller så väljer man ärtsoppa. Den holländska ärtsoppan har en något annorlunda koncistens än den svenska så man får vara beredd på en lite överraskande kulinarisk upplevelse.

Huvudrätten innehåller gärna potatis och denna bereds ofta till potatismos tillsammans med någon annan ingrediens. Hutspot är en nötköttsrätt som ätes tillsammans med ett potatismos som mosats ihop tillsammans med morötter. I rätten Stamppot Boerenkool är potatismoset utblandat med kål och hackat sidfläsk.

Efterrätter är mycket populära i Amsterdam och särskilt goda är de klassiska äppelpajerna som kallas Appelgebak. Dessa serveras gärna med en stor klick vispad grädde. Om man klarar något bastantare efterrätter kan man istället välja pannkaka med en tjock sirap som kallas Stroop.

Om man bara vill ha något snacks att tugga på kan man välja att köpa Patat som säljs i gatukök vilka det finns gott om i Amsterdam. Patat är en strut med härliga varma pommes frites som gärna serveras tillsammans med en stor klick majonnäs.

Dryck

I Amsterdam dricker man helst av allt Pils. Detta är Nederländernas nationaldryck och ölen är ljus. De vanligaste märkena är Heineken och Grolsch. Man kan också välja att beställa Witbier eller Bokbier när man blir törstig. Witbier är ett ljust och lite simmigt veteöl och Bokbier är ett mörkare öl som är lite sötare.

Om man vill dricka något som påminner om den svenska snapsen beställer man in Jonge jenever. Detta är en bärskryddad starkdryck som är färglös och som svepes ur små glas. Oude jenever är en mjukare genever och den är lite gulaktig.

Den som hellre vill dricka lite sötare spritdrycker kan man välja Naveltje Bloot. Namnet betyder "den nakna naveln" vilket kan tyckas underligt. Namnet har dock sin förklaring i att denna dryck gärna serveras då en havande kvinna skall visa upp sin stora mage för släkt och vänner.

Om man föredrar att lämna spritdryckerna och hellre beställer in en kopp kaffe väljer man gärna Bakkie. Detta är en kopp stark kaffe och det är denna typ av kaffe människorna i Amsterdam helst dricker. Om man vill ha en skvätt mjölk i kaffet får man beställa Koffie Verkeerd. Namnet betyder "konstigt kaffe" vilket tyder på att drycken inte är så populär bland holländarna.
Copyright © Hotell Rom
Kontakt